Fargefredag 24. mai 2024

Fargefredag 24. mai 2024

Skal du male huset ditt i år?

Og hvilken farge bør man gå for?

 

Fargevalg! 😅

Jeg pleier å si at jeg ikke sliter med beslutningsvegring, men da det gjaldt valg av farge til dette huset, var jeg faktisk litt ubesluttsom. Det eneste jeg visste var at det ikke skulle være så hvitt som det var fra før.

Da vi bygde dette huset i 2007, kom vi fra fjellbygda Berkåk med drømmen om et hvitt hus med rødt tak, og det ble endelig innenfor rekkevidde. Jeg husker så godt da vi kjøpte beis første gang, og mannen i butikken spurte hvilken hvitfarge jeg ville ha. "Finnes det så mange da?" spurte jeg, uvitende som jeg var, og svarte "det hviteste du har" 😉 Det jeg ikke visste da, var at alle "hvite" dører og vinduskarmer som var ferdigmalt fra leverandør, hadde fargekoden S 0502-Y, også kjent som "bomull" fra Jotun, og den var slettes ikke så "hvit-hvit" som jeg tenkte. Men de kaller den hvit, for den er jo det i forhold til sorte eller blå dører og vinduskarmer 😉

Så det skal sies at den første vinteren ble jeg litt fortvilet. Nordveggen ble "lyseblå" med "gul" ytterdør og "gule" vinduer 😜 Men det er jo bare om vinteren, da ser vi det ikke så godt, men jeg klarte aldri å la det ligge. Vi malte på nytt for ca. 7-8 år siden, men da "giddet" vi ikke å ta stilling til ny farge, for bare tanken på å male dette store huset var overveldende. "Gjør det enkelt, ta samme farge" 😋

Men så kom 2022, og vi bestemte oss for at nå, nå skal vi bytte farge, men hvilken farge skal det bli? Jeg hadde sett på Hovedhuset oppe på Gjølme gård lenge og tenkt at sånn vil jeg ha. En litt mer antikk hvit/beige farge med hvitt rundt vinduene, men så, nei, hva med grønt? Kan det passe på et så stort hus, og hvilken nyanse skal jeg gå for?Og hvor "rødt" vil taket bli til sammenligning?

Grønnfargen må ikke være for "kulørt", ikke for "grå" og ikke for "grønn"... Men da kom jeg på at jeg kan jo prøve fargen på paviljongen i hagen først, for å se hvordan den blir. Jeg fant en grønnfarge som passet godt til kriteriene mine og malte opp prøveprosjektet mitt... 🏡🎨

Fargen endrer seg veldig etter lyset. Den blir selvfølgelig gyldnere i sollys og litt "blåere" i "hvitt" lys og dette gjorde meg litt usikker, jeg var ferdig med "lyseblått" hus på vinteren. Enda denne grønnfargen har mye gult i seg.

Men, det ble ikke malt hus i 2022 og dessuten kjøpte vi oss ny valp og det tar jo sin tid 😜

I 2023 ble det så mange andre prosjekter at hverken tid eller penger strakk til, så nå, i 2024 så skjer det!

 

 

SÅ...hvilken farge ble det?

Joda, det ble ikke grønt, og ikke antikkhvit, og det ble heller ikke beige 😜

Jeg fant ut at jeg måtte huske hva jeg tenkte på da vi bygde huset; drømmen om en hvit villa, inspirert av huset på "Villa" champagnebrus flasken og med rødt tak. Så fargen ble....."EGGEHVIT" 0502-Y 🏡🎨

Denne hvitfargen er ikke like gul som "bomull" S 0502-Y, selv om de har samme NCS-kode, men om du ser nøye etter så mangler "S" i koden, og det betyr at den ikke er standardisert, og den har en annen resept enn S 0502-Y. Huset oppleves "mykere" og ikke så blendende hvitt i sollys, og det beste er at det ikke kommer til å bli så blått i vinterlyset 😊

Men den er "gul" nok til å matche vinduene og dørene, og dessuten skal hoveddøren males, men med hvilken farge...? - det får du svaret på i neste uke! 🚪✨

Jeg foretrekker Jotun sin oljedekkbeis her nede ved sjøen, den flasser ikke og blir "blærete" som vanlig maling.

NB! husk at mørke farger kan "koke" i solveggen og bli blærete på veggen. Speisielt om du bruker maling.

 

Her kan du se nyanseforskjellen, det blir litt som lettmelk mot fløte ;-)

 

 

Vi kalte huset vårt "Lykkebo" når vi bygde i 2007 og på bildet over ser du at det er nokså hvitt!

Inspirert av "Villa" champagnebrus fra Rignes, den gamle etiketten.

https://www.kom24.no/brus-farrisselskapet-grid-branding-as/villa-har-endret-den-ikoniske-logoen--det-skal-vaere-mer-stas-a-sette-villa-pa-bordet-enn-annen-brus/355541?noLog=1

 

Dagens farge "eggehvit" fra Jotun 0502-Y

SÅ følg med neste uke for maling og fargevalg av ytterdør!

(og stakittgjerdet blir neste prosjekt, men det blir likt som huset)

Og om du synes dette er vanskelig, så bare ta kontakt, jeg hjelper deg gjerne 💚

Fargeklem fra Britt 🥰

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.